Apartman ve Site Yönetimi Hukuki ve Mali Rehber – 9. Baskı Çıktı.

Apartman ve Site Yönetimi Hukuki ve Mali Rehberi kitabının 9. baskısı yayınlandı.

ÖN SÖZ

Özellikle son yirmi yıldır önemi giderek artan ve her geçen gün hızla ilerleyen emlak yönetiminin, en önemli ayağını oluşturan apartman ve site yönetimi ile ilgili çalışmamızın yenilenmiş halini sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum. Bir önceki baskıdan bu yana geçen süreçte apartman ve site yönetimi faaliyetleri konusunda sektörel bazda daha da genişleyen önemli adımlar atıldı. Dernek statüsündeki sivil toplum kuruluşlarının sayısı arttı ve profesyonel olarak apartman ve sitelerde yer alan bağımsız bölüm sahiplerine hizmet veren kişi, kurum ve kuruluşlar bir araya geldi. Sektörel sorunların masaya yatırıldığı ve çözüm üretilmeye çalışıldığı bu dönemde kanuni değişiklik önerileri ile taslaklar hazırlandı ve bunlar yetkililerin bilgi ve istifadesine sunuldu. Görülen o ki sektörde yakın zamanlarda gerçekleşecek olan önemli düzenlemeler bizleri bekliyor.

Öte yandan teknolojik gelişmeler de hız kesmeden devam ediyor. Apartman ve site yönetimlerine hizmet veren bilişim ve yazılım firmaları, bağımsız bölüm sahiplerinin yararlanabileceği teknolojik imkanlarını artırdı. Hatta yapay zeka sistemleri devreye sokularak sadece aidat borcunun öğrenilmesi ve ödenilmesi gibi basit işlemlerin ötesine geçilerek, kat maliklerinin ve yönetimlerin soru ya da sorunlarına öneri ve çözümlerde bulunan sistemler geliştirildi. Her yerde olduğu gibi emlak yönetimi sektöründe de dijital gelişmeleri çok daha fazla göreceğiz ve yaşayacağız.

İşte bu gelişmeler ışığında kat malikleri ile profesyonel yönetimlere faydalı olması amacıyla kaleme alınmış olan ve 18 yılı aşkındır siz okurların katkıları ve eleştirileri ile gelişmeye devam eden bu çalışmanın dokuzuncu baskısına ulaşmanın gururunu yaşıyorum. Çalışmamızın bu baskısında da kanuni değişiklikler güncellenmiş ve revizyonlar yapılmıştır. Tüm metin yeniden okunmuş ve anlatımın daha iyi olması için bazı düzeltmeler yapılmıştır. Bunun yanında bir önceki baskıdan farklı olarak kısaca;

– Sıkça soru olarak karşılaştığımız işletme projesinin (bütçe) yapılması sırasında ne gibi hususlara dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin detaylı bilgilere yer verilmiştir. Bütçe hazırlanırken uyulması gereken temel ilkelerin neler olduğu, temel aşamaların nelerden oluştuğu, bütçe hazırlama aşamasında kullanılan yöntemlerin ne olduğu ve giderlerin dağıtımı ve aidatların tespitinin nasıl olması gerektiği hususlarında daha detaylı bilgi ve önerilere yer verilmiştir.

– Çalışmada yapılan diğer bir ilave ortak alanların kullanımı ile ilgilidir. Daha önce kısa bilgiler ile yer verilen konu, detaylandırılarak daha ayrıntılı bir şekilde okuyucuya aktarılmaya çalışılmıştır. Ortak alanlarda balkon kapama, çatıya güneş enerjisi koyma, reklam panosu ve tabela yerleştirme gibi konular ayrı başlıklar halinde incelenmiştir.

– Bir diğer yenilik ise yeni bir kanuni düzenleme yapılarak getirilen turizm amaçlı kısa süreli konut kiralamalarıdır. Yönetimlerin dikkat etmesi gereken ve kat maliklerini ilgilendiren hususlara yer verilmiştir.

– Bir diğer ayrı sayfa açılan kısım ise ortak alanların işletilmesinden elde edilen gelirlerle ilgilidir. Daha önce kısaca yer verilen konuya daha fazla yer ayrılmış ve sadece yönetim değil kat maliklerini etkileyen hususlara da bilgilendirme amaçlı yer verilmiştir.

– Çalışmaya dahil edilen bir önemli husus ise işyeri amaçlı kullanılan bağımsız bölümlerle ilgilidir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi apartman ve sitelerde işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümlerde KDV indiriminden yararlanılmasının mümkün olup olmadığı, hem Kat Mülkiyeti Kanunu hem de Vergi Kanunları açısından irdelenmektedir.

– Çalışmanın son bölümünü oluşturan yargı kararları ve özelgeler kısmına, önemli olduğu düşünülen 1 adet Danıştay ve 10 adet Yargıtay Kararı ilave edilmiştir. Ayrıca son zamanlarda yayımlanan 9 adet yeni özelgeye yer verilmiştir. En sık sorulan ve ihtiyaç olarak düşündüğümüz yeni 5 soru-5 cevap eklenmiştir. 01.07.2024 itibariyle Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) güncellenmiştir. Çalışmanın önceki baskılarında KMK dışında yer alan diğer tüm kanun ve yönetmeliklere internetin yaygınlaşması nedeniyle bundan böyle yer verilmemesi uygun görülmüştür

– Bu baskıda yapılan önemli bir değişiklik ise okuyucunun dikkatinin çekilmesi amacıyla önemli görülen konularla ilgili dikkat kutucuklarıdır. Okuyucuların “dikkat” kutucukları sayesinde kat malikleri ve yönetimler açısından mühim bilgileri daha hızlı fark edecekleri öngörülmektedir.

Çalışmanın içeriği ile ilgili daha detaylı bilgi için burayı tıklayınız.

Çalışmayı satın almak için burayı tıklayınız.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.