Kat Mülkiyeti Kanunu’na Tabi Yerlerde İşyeri Olarak Kullanılan Bağımsız Bölümlerin KDV İndirimi Sorununun Vergi Hukuku Açısından Değerlendirilmesi

Özet

Kat Mülkiyeti Kanununa tabi apartman ve sitelerde mesken olarak kullanılan bağımsız bölümler dışında, ticari ve mesleki faaliyetler nedeniyle işyeri amaçlı kullanılan bölümler de bulunmaktadır. Ticari ya da mesleki faaliyetlerin yürütülmesi esnasında kullanılan bağımsız bölümlerin malik ya da kullanıcıları ortak alanların yenilenmesi ve/veya tadilatı nedeniyle arsa payları oranında harcamalara katılmakta, bu harcamalar apartman ve site yönetimleri adına tanzim edilen fatura ve benzeri belgelerle tevsik edilmekte ve fakat söz konusu kişilere makbuz karşılığında yansıtılmaktadır. Bu harcamaların fatura ve benzeri belgeler yerine makbuz ile bağımsız bölüm sahip ya da kullanıcılarına yansıtılması Katma Değer Vergisi Kanunu açısından ilgili kişiler açısından KDV indirimi sorunu yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu durum anayasal açıdan eşitlik ilkesine ve vergilendirmede gerçek mahiyetin esas alınmasının önüne geçmektedir.

Çalışmanın tamamını okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

ATIF İÇİN: Ö. Biyan, “Kat Mülkiyeti Kanunu’na Tabi Yerlerde İşyeri Olarak Kullanılan Bağımsız Bölümlerin KDV İndirimi Sorununun Vergi Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, Legal Mali Hukuk Dergisi, C.20, S.234, ss.1063-1078.

Print Friendly, PDF & Email

İlginizi Çekebilir...

Bir cevap yazın

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.