Dr. Özgür BİYAN – Emlak Pazarı, Sayı:125-02/03, Şubat-Mart 2014
“Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” derler… Mart ayının bir başka özelliği de ülkemizde beyanname verme ayı olmasıdır. Gelir vergisi mükellefleri elde ettikleri kazançları için beyanname verirler ve iki eşit taksitte öderler.
Beyan edilen gelirlerden biri de gayrimenkul kira gelirleridir. Teknik ifadesi ile gayrimenkul sermaye iradı olarak ifade edilen kira gelirlerini elde edenler brüt kazançlarından istisna rakamını ve giderlerini düşerler, kalan miktar üzerinden de % 15’den başlayan oranlarda hesapladıkları vergilerini öderler. Bu ay köşemizde bu konudaki bazı hususları hatırlatmak ve faydalı bilgiler vermek istiyorum.
KONUT İSTİSNASINDAN YARARLANIN
Konut olarak kiraya verdiğiniz gayrimenkullerinizden elde ettiğiniz kazançlarınızdan 3.200 TL miktarındaki konut istisnasını düşebilirsiniz. Bu istisnadan yararlanabilmeniz için kira kazançlarınız dışında ticari, zirai ve mesleki kazancınızın olmaması gerekir. Bu gelirlere sahip değilim demek de yetmiyor. Diğer gelirlerinizin toplamının da 94.000 TL’den az olması gerektiğini unutmayın. Kira geliriniz istisna rakamı aşmıyorsa kazancınızı beyan etmenize gerek yoktur.
GİDER YÖNTEMLERİNİ UYGULAYIN
İster konut kirası ister işyeri kirası elde edin, kazancınızdan giderlerinizi düşebilirsiniz. Bunun için de iki seçeneğiniz var. Birincisi gerçek gider yöntemi. Bu yöntemde belgeli harcamalarınızı, örneğin onarım, bakım, sigorta masrafı, oturduğunuz ev kira ise bu kirayı, kazancınızdan düşebilirsiniz.
İkinci gider yöntemi ise götürü gider yöntemidir. Bu yöntemi tercih edenler kazançlarından istisna rakamını düştükten sonra, buldukları rakamın % 25’ini gider olarak kazançlarından düşebilirler. Bir de unutmayın götürü gider yöntemini seçenler bu usulü iki yıl üst üste uygulamak zorundadır.
BEYANNAMENİZDEN DE İNDİRİMLER YAPIN
Kanuni haklarınızdan biri de beyanname üzerinde bazı indirimlere sahip olmanızdır. Örneğin, beyan ettiğiniz gelirin % 15’ini aşmamak üzere eşinize, kendinize, küçük çocuklarınıza ait ölüm, hastalık, sağlık, doğum, hayat sigortaları için ödediğiniz sigorta primlerinizi; beyan edilen gelirin % 10’unu aşmamak kaydıyla eşinize, kendinize, küçük çocuklarınıza ait eğitim ve sağlık harcamalarınızı; eğitime, ibadethanelere yönelik bağışlarınız ile kültür amaçlı bağışlarınızın tamamını kazancınızdan indirebilirsiniz. İndirimler bunlarla sınırlı da değildir.
KİRALARINIZI BANKA KANALI İLE TAHSİL EDİN
Maliye Bakanlığı düzenlemeleri uyarınca tüm işyeri kira kazançları, 1 TL dahi olsa, banka kanalı ile ödenmek durumundadır. Konut kiralarında ise 500 TL ve üstü kiralar banka, PTT kanalı ile ödenmek zorundadır. Bu yükümlülüğe uymayan mülk sahiplerini 300 TL’den başlayan para cezalarını beklediğini unutmayın.
Önümüzdeki sayımızda da kira kazançları ile ilgili sizlerden gelen sorulara ayıracağım. Konu ile ilgili soru ya da sorunlarınızı benimle paylaşabilirsiniz.